19 Temmuz 2014 Cumartesi

Tamamen Orjinal!! Motosiklet Koruma, Kilit, Zincir Aparatı, Özel Yapım

Merhabalar
Aşağıdaki resimlerde göreceğiniz şekilde tamamen kendime özel yapmış olduğum bir koruma yöntemini sizlerle paylaşıyorum. Bu konuda görüş ve önerilerinizi bekliyorum...
Bu çelik malzeme aşağıda fotoğrafı görünen demir makası ile kesilmiyor. Çok denedik..
Malzeme oksijen kaynağı ile özel olarak birleştirildikten sonra kaldırımı da aşacak uzunlukta uzun ve kalın demir ile yere sabitleniyor.
ayrıca eskiden marketimin kepenklerinin altında görünen pencere o kadar sağlam ki balyozlarla bile kırmak zor..



 Bu şekilde demire yine kaynaklanan halkalar çok sağlam oldu.













 fazla halka kullandım ki bağlama alternatifim çok olsun.
 kaldırıma çift tarafından kaynak yapıldı..

Tedbirimizi aldıktan sonra Allah'a tevekkül ediyoruz. Önce tedbir sonra tevekkül...

Yeni Aldığım Motosikletimin Fotoğrafları Bajaj Discovery 125 ST

Merhabalar
Bu bölüme önceki yazılarımdan da anlayacağınız üzere yeni almış olduğum motosikletimin fotoğraflarını koymak istiyorum.

Aksesuarlar ve motosiklet ile ilgili fotoğrafların karar vermekte zorlanan arkadaşlara ve bilgi sahibi olmak isteyen arkadaşlara faydası olacağı ümidindeyim.




  Oğlum motosiklet havasını içine çekerken.... Artık o da bir motosiklet sevdalısı..









Motosikletin Standart Orjinal Lastiklerini değiştirip IRC taktırdım.
Depo Kılıfı Arka Çanta Demiri ve 35lik Kappa Arka Çanta takıldı.


Botlar siparişi verildi gelecek...
Zincir Yağı, Kuru Silme Spreyi, Lastikler, Janjanlı 4 Mevsim full koruma Mont, Kışlık, Yazlık Eldivenler, Dizlik, LS2 Kask, Arka Çanta tak-çıkar özellikli. Branda kilit v.s.
Şimdilik bu kadar...


İkinci El Araç Satış ilanlarında Dikkat Edilecek Önemli Nokta

İkinci el araç alacaklar bu konuda çok dikkat etmeniz gerekmektedir...

İkinci El araç alırken mesela motosiklet için örnek vereyim: İlanlarda satıcılar şunu diyorlar Sakın trafik tescil v.s. için fazladan para ödeme, Ruhsat plaka hazır v.s, sıfır fiyatına boşuna fazla para ödeme falan.... .

Burada satıcı arkadaşların unuttuğu bir nokta şudur ki:
Siz örneğin bir motosiklet aldınız. Plaka Ruhsat için gereken Zorunlu Mali Sigortayı yaptırdınız... Bu sizin o araç için yaptığınız bir masraf. Aracı satarken alıcıya sanki bu ödemeyi bir daha yapmayacakmış gibi bir izlenim vermeyin... Zira Araç el değiştirdiğinde Trafik Sigortası yeni alıcı tarafından hemen yenilenmek zorundadır. Yani ikinci el bir aracın devir teslimi için notere ödenecek 100 tl ye yakın bir bedel yeterli değildir.

Onun için araç alıcılar da bu bedeli aracı kendi üzerine geçirdiğinde tekrar ödeyeceğini bilerek pazarlıklarını öyle yapsınlar. Sonradan karşılıklı mağduriyetler olmasın..

Eğer motosikleti alan kişi ruhsat plakayı hazırladıktan bir gün sonra bile aracını satmak istese yine trafik sigortasının yenilenmesi gerekir. Bu nedenle satıcıların burada yaptıkları masrafı size ödetip fiyatı yükseltmeleri bir de sizin yeniden bu masrafı yapmanız sizi iki kat daha masrafa sokacaktır.

Sıfır bir aracı kendi üzerinize alıp işlemleri yapacağınızda ödeyeceğiniz rakam kendiniz yaparsanız zaten 400 tl civarı...
Bu 400 tl'den kaçayım derken Notere 100 tl zaten veriyorsunuz. Ayrıca trafik sigorta yenilenmesi de 180-200 civrı tutsa etti 300... 100 tl fark için size cazip geleceğini zannediyorsanız aldanıyorsunuz... İkinci el motosiklet alırken dikkat edin..

Hoşçakalın
Merhabalar,
Bu yazımda yeni almış olduğum Motosikletim’den yola çıkarak ne tür ihtiyaçlarınızın olabileceği, hangi sorunlar ile karşılaşabileceğiniz, motor seçiminden, plaka ruhsat işlemlerine kadar ihtiyacınız olacak rehber niteliği taşıyan bir yazı hazırlamak istedim..
Bu yazımı hazırlarken hiçbir kaynağa başvurmadım, hiçbir kitap veya siteye göz atmadım sadece tecrübelerimi aktarıyorum. Bu nedenle yazının artıları ve eksileri ile tamamen benim düşüncelerim ve tecrübelerim olduğunu başlamadan önce hatırlatmak istiyorum..

Yeni araç almak isteyen arkadaşların başvuracağı çok önemli bir bilgi kaynağı olarak aşağıda yazıma başlıyorum..

Ben de birçok kişi gibi işime gidip gelirken toplu taşıma araçlarını kullanıyorum.. Otobüs, minibüs, tramvay v.s. gündelik hayatımızın vazgeçilmezlerinden bunlar bizim için.. Fakat bunların özellikle İstanbul gibi büyükşehirlerde getirileri olduğu gibi götürüleri de olmaktadır. Malum trafik, stres, sıkışıklık, bir sürü tanımadığın insanla yapacağın uzun ya da kısa mesafe yolculuklar... Neyse buraya kadar hepimizin malumu uzatmaya lüzum yok...
Ben de bu trafik, stres ve iş giriş çıkışlarındaki çilemi azaltabilmek için alternatif yollardan motosiklet almayı düşündüm. Tabii motosikleti sadece işe gidip gelmek amaçlı kullanmak motosiklet camiasına biraz haksızlık olur. Bu nedenle saygıdeğer motosiklet camiasına duyuruyorum ki bu yazım şimdilik işe gidiş geliş amacıyla yazıldı. Daha sonrasında motosiklet dünyasının gezi, seyahat, hobi v.s. ile alakalı yazılarımı da eklemeyi düşünüyorum.

Sadede geleyim.. 90’lı yılların sonunda 3-4 sene kadar motosiklet tecrübem olduğu ve ehliyetim de olduğu için yeni bir motosiklet alma konusunda çok daha kararlı olduğumu söylemek isterim.
Sonrasında nereden, nasıl, acabalar ile dolu bir serüvenin içerisine daldım..

O site senin, bu site benim bir sürü araştırma yaptım.. Ha bu arada daha 15 yıl oldu motosikletin üstüne binmemişim bile.. Ama arıyorum o com senin bu com benim, o forum senin bu forum benim sürekli dolaşıyorum... Onu mu alsam, bunu mu alsam, o şu kadar bu bu kadar, herkesden bir ses herkes kendi zevkini ve tecrübesini ve hayallerini anlatıp normal olarak seni kendi tecrübesiyle kıyaslayarak sana fikirler veriyor... Tabii ki asla lüzumsuz diye düşünmeyin.. Bu sayede 2 ay boyunca sürekli didik didik yaptığım araştırmalarım ve görüşmelerim neticesinde karar kıldığım birkaç marka ve model üzerine yoğunlaştım..

Tabii aradan geçmiş 15 yıl... İlla ki başlangıç amacıyla bir motor almak en doğrusu...

Kaba başlıklar ile yazacak olursak benim çıkardığın notlar şu şekilde olacaktır:

Motosiklet alırken nelere dikkat etmeliyiz:

1-               Hedefiniz: Motosikleti ne amaçla almak istiyorsunuz. Uzun mesafe gezi, seyahat mi kısa mesafe turlar mı. Şehir içi, şehir dışı... Dağ bayır mı, asfalt mı.. Aksiyon mu sade vatandaş mı? Bakkala markete ve işe gidiş geliş mi, seyahatlerde kamp kurmak amaçlı mı? Hepsi mi bir kısmı mı? Karar sizin, seçiminizde ona göre olacak..

2-               Motosiklet Türleri: Seçiminizi ve hedefinizi belirledikten sonra motosiklet türlerini iyice araştırın. Commuter, Cub, Scooter, Naked, Touring, Sport Touring, SuperSport, Cross, Enduro, Chopper gibi motosiklet türlerinden uygun olanı seçin.




3-               Bütçe Planlaması: Almak istediğiniz motosiklet ile bütçeniz doğru orantılı mı? Bütçeniz bu konuda tabii ki asıl belirleyici rol olacaktır.. Endişe etmeyin zehri aldıysanız daha sonra istediğiniz tür motosikleti muhakkak alacaksınızdır.

4-               İkinci El mi? Sıfır Mı?

5-               Sadece motosiklet yeterli mi? Aksesuarlar kesinlikle olmazsa olmazlar... Hatta motosikletten önce aksesuar tercihlerinizi ve seçimlerinizi yapın.

6-               Alacağınız motosikletin dünya üzerindeki marka değeri ve saygınlığı, Türkiye şartlarında marka değeri ve saygınlığını araştırın. Çünkü Uluslararası markalar dünya standartlarına göre ürün standartlarını da değiştirir ve satış ve pazarlama stratejilerini ona göre değiştirirler. Afrika, Avrupa, Asya gibi gelir düzeyleri, ihtiyaçlar v.s gibi etkenler ürünler üzerinde değişiklikler yapmalarına neden olabilir.

7-               Alacağınız motosikletin Türkiye Ana Distribütörünü tanıyın... İnceleyin.. Şöyle ki: Kendine ait bir marka ile ilgili deneyimleri ve servis satış ağı ne kadar güçlü onu inceleyin. Bazen Uluslararası markalar Türkiye’deki bir distribütör ile yaptıkları hatalı anlaşmalar sonucunda kendi kaliteli ürünlerini Türkiye pazarında satma zorluğu yaşamaktadırlar. Yani Ürün aslında kalitelidir ama ana distrübütördeki kalite düşüklüğü Türkiye’de ürünün kalitesiz görünmesine neden olabilmektedir.

8-               Mutlaka ama mutlaka internet sitelerinde, forumlarda bu konular ile ilgili yazıları detaylıca okuyun. Forumlara üye olun, soru sorun, öğrenin, tecrübeli arkadaşlar sizleri doğru yönlendirsin...

9-               İkinci el Alacağınız motosiklet ile ilgili olarak nasıl ikinci el motor alınır gibi yazılan bir sürü deneyimli yazıları iyice okuyun ve mümkün ise tek başınıza karar verip ürün almayın.

10-             Sıfır alacağınız motosiklet ile ilgili olarak ta bayiyi iyi tanıyın. Araştırmalar yapın. Satış sonrası geri dönüşlerin ne kadar kaliteli olduğunu araştırın. Markada karar kıldıysanız bayii yeterli değilse gidin başka bayiiden alın..

11-             Benim kişisel tercihim sadece motosikleti satıp ondan sonrası ile ilgilenmeyen bir yerden motosiklet almaktansa Satış, Servis ve Yedek Parça hatta mümkünse Yol yardımı olan bir yer ile alışveriş yapmanız daha doğru olacaktır. Hepsi bir arada şeklinde.


Sonunda bütün yukarıdakiler ışığında ihtiyaçlarınızı ve sınırlarınızı belirleyip kararınızı verip bir motosiklet aldınız.

İkinci el aldığınızda aracın teknik sorunlarının olmadığını düşünürsek, resmi muameleler, vergi borçları, bandrol, plaka cezası v.s. gibi tüm işleri kontrol ediniz. Kesin emin değilseniz almayınız.. Temiz kağıdından sonra notere gidip motosikleti üzerinize alınız.

Üç gün sonra, beş gün sonra üstüme alırım, arkadaş tanıdık sorun olmaz. Motorun asıl sahibi şurada burada, yurtdışında v.s. gibi sizin işinizi daha sonra zorlaştıracak her türlü sorundan ve risk ihtimalinden uzak durunuz. Mümkünse kapora vermeyiniz... Kapora dolandırıcılıkları çok fazla olmakta. Hatta işi kapora dolandırıcılığı olan insanlar özellikle bu yöntemle insanları mağdur etmekteler.. Ve daha bir sürü sayılabilecek hile, dolandırıcılık, güvensizlik v.s. kurbanı olmayın.


Motosikletimizi aldık.. Bayiide duruyor. Sonra ne yapacağız. RUHSAT PLAKA..
(Bu konuyu özet olarak görmek istiyorum diyorsanız bu yazının aşağısındaki RUHSAT, PLAKA TESCİL İŞLEMLERİ ÖZETLE NASILDIR? başlığına atlayabilirsiniz.)

Bunun için karşınıza iki yol çıkmakta ya bu işlemleri siz yapacaksınız ya da bayiiniz yapacak.

Temmuz 2014 itibariyle Bayii yaptığını ve her şeyi hazırladığını varsaydığımızda size maliyeti yaklaşık 600 tl olacaktır. (Vekaletname ve muamele işlem ücreti farkı ile birlikte) Orta üst veya üst segment olmayan sigorta bedelinin normal düzeyde olduğu bir araç örneğin 125 cc veya 200- 250 cc bir motosiklet için..

Eğer Ruhsat ve Plaka işlemlerini kendiniz yaptığınızı varsayarsak yaklaşık 375-400 civarı bir bedel ödeyeceksiniz. Karar sizin.

İş takibini kendinizin yaptığını düşünerek aşağıya işlemleri sıralayalım:

Sıfır Aldığınız Motosiklet için ise öncelikle Ruhsat Tescili ve Plaka alabilmeniz için bayiinin size vereceği evraklar aşağıdaki şekilde olmalıdır.

1-               Satış Faturası (Satış Sözleşmesi anlamına da gelir.) (1 Asıl + 1 Otokopi)
2-               Bayii Yetki Belgesi (İlgili ürünü satabilme yetkisine sahip olduğuna dair bayiilik yetki belgesi) (Fotokopi)
3-               ÖTV Ödeme Belgesi (ASIL)
4-               ÖTV Tahakkuk Fişi (Banka ve Maliye Dekontları ile birlikte)
5-               Uygunluk Belgesi (Motosikletin teknik bilgilerinin yazdığı Ana İthalatçı tarafından düzenlenmiş Orjinal, Asıl Belge)


Bu belgeleri bayiiden aldıktan sonra Ruhsat ve Tescil ile Plaka işlemleri için sırası ile  yapacağınız şeyler...

HATIRLATMA: Trafik Tescil ve Plaka işlemlerini takip ederken lütfen hal-i hazırda plaka ve ruhsatı olmayan ve henüz yeni aldığınız motosikletiniz ile işlem takibi yapmayın. Motosikletinizi bağlatma riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Çünkü plakasız ve ruhsatsız trafiğe çıkamazsınız.

Öncelikle tarayıcınızın adres çubuğuna şu adresi yazın ve ilgili randevuya tıklayın: https://e-randevu.iem.gov.tr





Burada sırası ile
İşlem Türünü Seçiniz:  Trafik Tescil İşlemleri’ni seçiniz..
Yapacağınız İşlemi Seçiniz: Yeni Kayıt İşlemleri
İşlem Yapacağınız Birimi Seçiniz: İkametinize bağlı ilgili İlçe Emniyet Müdürlüğü’nü seçiniz.
(Yeni Sıfır kayıtlarda ikamet ettiğiniz ilçe dışında işlem yapamazsınız.)
İlçeyi seçtikten sonra TC Kimlik No ve Doğrulama Kodunu girdikten sonra Randevu Al butonuna tıklayınız.
Sonrasında karşınıza çıkacak olan randevu tarih listesinde size uygun tarihi seçiniz. (NOT: burada tarihi seçtikten sonra bir sonraki bölümde karşınıza çıkacak Gerekli Belgeler bölümünde bayii tarafından size verilen evrakların dışında yapacağınız evrak hazırlığı için normal şartlarda bir gün gerektiği için hemen o güne değil de sonraki gün uygun bir zamana randevu alıp evrakları zaman sıkışıklığı yaşamadan hazırlayabilirsiniz. (Bu evrak trafiğini aşağıda anlatacağım.)
Randevu tarihini de belirledikten sonra gerekli bilgiler bölümünde karşınıza çıkan evraklar listesini iyice inceleyip eksik belgelerinizi vakit kaybetmeden hazırlayın. Sonrasında devam et diyerek en son Belgeleri Yazdır butonu ile kesinlikle ama kesinlikle Randevunuzun Çıktısını Alın. Aksi takdirde işlem yaptıramazsınız. Bu arada randevu tarihine sadık kalmanız önemle rica olunur.

Şimdi gelelim bayiinin size verdiği evraklardan sonra başvuru için ekstra gerekli evrakların nasıl hazırlanacağına;

Öncelikle İstenen Belgeleri Baştan Listeleyelim.

1-               Araç Gümrük Şahedatnameli ise aslı, fatura veya satış belgesi gibi diğer SAHİPLİK belgeleri ise aslı ve fotokopileri (Var)
2-               Uygunluk Belgesinin ASLI (Var)
3-               Araçta tadilat yapılmış ise, TSE tarafından onaylanmış olan “Münferit Araç Uygunluk Belgesi” aslı, (Sıfır araç tadilat yok farzediyoruz, bu belge lazım değil.)
4-               Özel Tüketim Vergisi Ödeme Belgesinin Aslı, (Var)
5-               Zorunlu Mali sorumluluk sigorta poliçesinin aslı ve fotokopisi (Herhangi bir sigorta şirketinden yaptırılarak temin edilecek. Fatura ile sigorta yaptırabilirsiniz. İşlemleriniz bitip ruhsat ve plaka aldıktan sonra sigortacı ruhsatınıza bakarak Sigorta evrakına Zeyl hazırlayacak)
6-               T.Ş.O.F. (Türkiye Şoförler Odası Federasyonu) 2 Adet Usulüne Uygun Doldurulmuş EK-1 Formu (Trafik Amirliğinin civarında bu işi yapan yerlere yaptırabilir veya doğrudan www.tsof.org.tr adresinden size en yakın Bağlı odayı bulup bizzat orada maliyeti daha düşük olarak yaptırabilirsiniz.
7-               Varsa vekaletname veya yetki belgesinin aslı ve fotokopisi. (İşlemleri bizzat ruhsat sahibi yaptığında bu belgeye ihtiyaç duyulmamaktadır.)
8-               Nüfus Kağıdı fotokopisi ve aslı.. TC Kimlik No.lu olmak zorunda..

Burada önemli bir hatırlatma yapayım... Bütün evrakları kontrol ettikten ve eksiksiz olduğuna karar verdikten sonra tam bir takım ekstra olarak kendinize de yaptırın... Bu sizin için hem bir yedek olur hem de ihtiyaç anında sağda solda fotokopici arayıp zaman kaybetmenizi önler.


Yukarıya kadar herşeyin yolunda gittiğini ve evraklarınızı eksiksiz hazırladığınızı düşünerek ilgili İlçe Emniyet Müdürlüklerinde bulunan Trafik Tescil Şubesine gidip randevu saatinizi bekleyiniz.
Gerekli evrakları teslim ettikten sonra orada yapacağınız ödeme olan 162 tl yi ödedikten sonra memur size plaka basımı için bir makbuz verecek. Bu makbuzda Plakanız, Çeşidi v.s. olacak. Makbuzu kontrol edin Motosiklet için yazacak ve Kısa Plaka ibaresi ile Plakanız olacak. Anlaşılır ve okunabilir olduğundan emin olun. Yakın bir çevrede bulunan Şoförler Odası Plaka Basım yerinden plakanızı bastırabilirsiniz. Yoğunluğun durumuna göre teslim alabilirsiniz.
Ruhsat için ise muhtemelen size birkaç gün sonrasına gün verecekler. O saatte gidip ruhsatı alabilirsiniz.

Plaka ve Ruhsatınızı teslim aldıktan sonra bayiiye gidip motoru teslim alabilirsiniz. Hayırlı Olsun. Kazasız Sürüşler. Tekeriniz Düz Bassın...



RUHSAT, PLAKA TESCİL İŞLEMLERİ ÖZETLE NASILDIR?


Sıfır olarak bayiiden yeni aldığınız motosikletinizin ruhsat ve plaka işlemleri için sırasıyla takip etmeniz gereken işlemler şöyle:

1-     Bayiiden alınan evraklar fotokopileri çekilerek hazırlanır. Fatura, Ötv ödendi belgesi, Tahakkuk fişi ve makbuzu, Ana Distribütör onaylı Teknik Uygunluk Belgesi, T.C. Kimlik no.lu nüfus kağıdınızın fotokopisi
2-     Trafik Tescil Şubeye randevu başvurusu için https://e-randevu.iem.gov.tr adresinden randevu alınır.
3-     Randevuyu kesinlikle yazıcıdan çıktı alınız. Aksi takdirde işlem başvurusu yapamazsınız.
4-     Adrese dayalı nüfus kaydına göre ikametgahınızın bulunduğu ilçeye ait Trafik Tescil şubesine başvuru yapmalısınız.
5-     Aracın faturası ile Zorunlu Mali Sigortasını yaptırın. Bu konu ile ilgili sigorta acentelerini araştırın en uygun fiyatı olanı tercih edin.
6-     Başvuru listesindeki EK-1 formunu doldurtun. Ya T.Ş.O.F’ya bağlı Odanın birinden ya da herhangi bir muameleciden. Maliyet olarak bağlı oda daha uygundur.
7-     Randevu saatiniz geldiğinde Trafik Tescil Şubesinde Yeni Tescil yazılı bankoda işleminizi yapabilirsiniz.
8-     Evraklar eksiksiz olduğunda oradaki tek ödemeyi yapıp. Plaka basımı için makbuz ve ruhsat teslim tarihini öğrenebilirsiniz.

Tüm işlemler Bu kadar..

Gelelim Tüm bu anlatılan işlemlerin masraf listesine

Ruhsat Plaka Tescil işlemleri için harcanacak tahmini bütçe şu şekilde olacaktır.

1-     Trafik Tescil Şube Yeni Kayıt: 162 tl
2-     Zorunlu Mali Sigorta        : 180 (bu bedel sigorta firmasına göre değişebilir.)
3-     EK-1 Belgeleri (2 adet)    : 10 tl
4-     Plaka Basımı      : 12.5 tl
5-     Fotokopi v.s.      : 10 tl

TOPLAM: 375 tl civarı bir rakam işlemi kendiniz yaptığında karşınıza çıkar...


Motosiklet Böyle Bir Şey işte...

Yakın bir zamanda motosiklet almak için yaptığım araştırmalar neticesinde tanıdığım ve hemen üye olduğum bir forumda ilk açtığım tanışma yazımı sizlere buradan naklediyorum. Forumda yazdığım şekliyle hiçbir kelimesine dokunmadan aynen alıyorum..

Not: Bu yazımdan sonra forumdan yardımcı olan arkadaşlar sayesinde bir motosiklet aldım.. Sonuç: Mutluyum...

Bismillahhh
Esselamü Aleyküm Verahmetullahi Ve Berekatühü yok yok hatim indirmiycem, az uzun olcak ama hatim indirmiycem 

Foruma yeni üye oldum. Forumu belirli bir zamandır takip ediyor bilgileniyordum.
Üye olur olmaz hem tanışmak amaçlı hem de yardım ihtiyacımı siz tecrübeli ve değerli forum üyeleri ile paylaşayım bana yol gösterin istedim. 

Allah için sonuna kadar okuyun, derdimi anlayın, empati yapın, ne çektiğimi anlayın. Yardım ediinnn! Napammm.

Konu mu nolcak klasik işte Yeni bir Motosiklet Almak... Hangisini Tercih Etmeliyim? Kazık yer miyim? Laa çok para gitti battık demek yerine verdim ama değdi diyebilecek bilgiye ihtiyacım olacak.

Yaklaşık iki aydır bir motosiklet almak istiyorum. Baksanıza iki ay olmuş ve daha bir motor alamamışım. Ve bu konu ile ilgili olarak o kadar çok araştırma yaptım ki sonunda olağan olan ve aslında sonucu kestirilebilen kararsızlık ve çıkmaz girdabının tam da ortasına girdim... üstlerden üç tane saçım vardı onları da yoldum. kaskın koruyacağı fazla bir şey kalmadı yani 

Motosikleti işe gidiş geliş yaklaşık 15 km. günlük kullanım için düşünüyorum. (Belkiiiii az ilerdeki markete ekmek ve su almaya giderken uzun bir tur da atabilirim.)
Yaş: 40'a merdiven dayadı. (Merdiveni kırasım geliyor ama maalesef mümkün değil..)
Boy: 1.78 m. eskiden saçım çok iken hali. Şimdi sadece az saçlı ana gövde 1.76 :(
Kilo: 90 kg. (Menüde Baklava, kebap olduğu günler hariç.)


MOTOSİKLET TECRÜBEM:

1998 yılında Otomobil ehliyetinden önce A2 ehliyetini aldım. 1997-2000 döneminde Honda Cross 125'lik bir motorum vardı. Ama ne Crosstu off.. Motosiklet namına ne öğrendiysem ondan öğrendim. Düşmeyi, kalkmayı, tarlada bayırda gezmeyi, polis cezasını, sigortasını, kırmızı ışıkta duruyorsan ileride de polis ekibi varsa ışık kırmızıdan yeşile döner dönmez yola çıkmamayı -polis abi, valla yeşil yandı da geçtim bu motor taksiye benzemez hemen çıkar diye ne kadar dil dökersen dök ceza yiyebilirsin- ön teker kaldırmayı, tamircine güvenmiyosan motoru bırakmamayı v.s.
(niye güldünüz... bu hikaye size de tanıdık geldi dimi  ... hop hop hop dağılma, anılara gitme şimdi.. benim 3 yıl bitmedi sizin ki hiç bitmezz.. devam ediyorum, amann gözünü ekrandan ayırma...

Otomobil ve trafik tecrübem ise, İstanbul ortamında, her türlü hava şartında ve uzun yol tecrübem yeteri miktarda var.

NAKİT OLMAYAN Yaklaşık BÜTÇEM: Motor 4-5 bin arası
Aksesuar: 1-1.5 arası (Hem bana hem motora toplam)
Resmi İşler: 500-600 arası
Ekstra: Başka ne var bilmiyorum ki... ya masraf çıkartmayın hemen daha motoru almadım...
Baklava: 1-2 kg eşe dosta, iş arkadaşlarına tereyağlısından 90 tl. (ıslatmak babından)


MOTOSİKLET TERCİHLERİM aslında baktıklarım, araştırdıklarım.

Honda CBF 250
Honda CBF 150
Honda CB125E
TVS RTR 150 (Apache)
Yamaha 125
Yamaha 125 ESD
Kanuni GT170

yukarıdaki marka ve modeller ile ilgili olarak o com senin bu com benim acayip bir net trafiği, o yorum senin bu forum benim off off. Hemen kızmayın netten motor mu bakılır diye kısmen de bilgim dahilinde fiziki araştırmalarım da oldu tabi..

CBF 250 modelinin eski olması, yedek parça sorun ihtimali zaten sadece ikinci el alternatifi olması bu tercihi alt sıralara atmama neden oldu. Ama güzel motor yaf..
CBF 150 şimdilik listede duruyor..
CB125E şimdilik listede duruyor.. (bana küçük gelir mi?)

TVS RTR 150 (Apache) duruş pozisyonu itibariyle şehir içinde günlük az km lerde ve trafikte yorar diye düşündüm. Aslında az daha alıyordum bunu... Bir tanıdığın abisinin ortak bir bayisi var indirim de yapacak.

Yamaha tanımıyorum bilmiyorum (patronlarıyla çay içmişliğim yok)

Kanuni grubu ise bir arkadaşın arkadaşı sakın Kanuni almasın, dökülür, servis sorunu yaşar v.s. dedi tamam abi almam dedim..

Suzuki niye yok bu listede... bilmem niye yok.. eklemek isteyen olursa yardım edebilirse sevinirim..


2. El mi alayım Sıfır Km. mi alayım? Hangi Motoru Alayım? Güvenli servis var mıdır? Varsa kimdir? Markadan bağımsız olarak Firma, Servis, Bayi şikayetleri o kadar çok ki insanı her türlü kararsız bırakıyor.. İkinci ellerde motordan anlamayan biri olarak darbe yememek nasıl mümkün olabilecek? Sadece motoru aldığımda, koruma demiri, çanta, kilit gak guk gibi yan ihtiyaçlar rakamı iyice şişiriyor. Motoru sıfır alınca haliyle aldığın yerden bunları almak isteyeceksin onlar da sıfır olacak fiyat artacak. Bunun yerine ikinci el motor bu aksesuarlarıyla beraber daha ucuza gelmez mi tercih edilemez mi?
örneğin tüm aksesuarlı 2013 bir motor 5bin-5.bin5yüz arası iken bayi fiyatı aksesuarlarıyla beraber 7binleri geçiyor. şimdi ne yapmalı?

bu arada nakit olmayan kredi v.b. ödeme şeklim var. Bu yüzden tüm ikinci eller nakit ayarlayana kadar hayal oluyor. Otomatikmen ya ikinci el satan bir tamirci, galeri veya bayiden ya da direk sıfır satan bayiden almak gerekecek.. Tamirci, Galeri ve ikinci el deyince hele de motor olunca konu inanın korkuyorum... Tamircinin kendine garanti bağımlı müşteri sağlayacağı fikri -satış sonrası tamir ve bakım açısından- beynimi kemiriyor güvenemiyorum. 

Şimdi Honda bayisine gitsem bu motor nasıl desem inanın en iyisi budur diyecek. sorunu yok şusu var busu var. falan filan. 

Kanuniye gitcem benim motor az yakar akarı kokarı bak şurası şöyledir oluuum Kuralkan la bu zaten honda da bu fabrikanın çıkardığı motoru kullanıyo biz de falan .. servissss miii ohooo biz iyiyizdir estağfirullah hallederiz diycek

TVS bayiine gitcem bu model var ya en iyisi deyip 2012 modeli 2014 yılında bana satmaya kalkacak, bütün honda kullanan kuryeler buna döndü bak az kaldı bir numara bu oldu diycek,

yamahaya gitcem bu motor var ya diye başlıycak falan filan... honda sakın alma yağ yaktığı gibi bu yeni modeller var ya çin malı çin zaten bu sene iyice dibe düştü onun yerine Yamaha YBR ler var sana ondan versek mi bi dene en gıralından diycek..

honda bayiine döncen bi daha gitcen abi sizin motordan alcam ama yağ yakıyo diyolar nolcak şimdi diycem. kardeş sen kurye misin her motor yağ yakar dert etme ama şu ayara bakarız bu ayara bakarız şöyle yaparız böyle olur gak guk diycek daha motoru almadan ulaaa ne masraf çıktı yoruldum diycen kendi kendine.. 
yamahaya gidip abi honda almayı düşünüyom ne dersin demek ne kadar sağlık ve sıhhat açısından iyi olur onu da bilemiyorum tabi... bayi var Bay i var... satış temsilcisi var odun satış temsilcisi var.. belli olmaz. hani....gerçi ben de dalarım da ne lüzum var... misafir sanatçı olarak gitmişin oraya.... yaf bu arada mondialdi bajajdı daha bilmem ne menem yuki kuki, asya falan saymadım bile.... napcam ben yaa....

bırak motor işini araba al ne işin var diyorum aynı dertler araba içinde geçerli zaten... motor trafik ve otobüs çilesinden kurtulmak için bana lazım... Yarın Allah nasip eder de araba bile alacak olursam yine de motosikleti kapının önünde tutmak istiyorum zaten...

Trafik Sigortası Hakkında
BU ARADA satış sitelerinde ikinci el araç satanlar ruhsat plaka ile trafik sigortasını bir tutup masrafı toptan 600 sayıp sıfır alacağına benim motoru al 600 tl den kurtulursun diyorlar... Ya ben bilmiyorum -mümkünse öğreneyim- ya da onlar bilmiyor -mümkünse öğrensinler- Araç sıfır da olsa ikinci el de olsa trafik sigortası yenilenmek zorunda değil mi... Sıfır araç aldığında zaten plaka ruhsat ile beraber trafik sigortasını yaptırıyorsun... istanbul için yaklaşık 300 tl... Bunda sorun yok...
İkinci el bir araç aldığımda noterden devir için yaklaşık 100 tl ödedikten sonra motor el değiştirdiğinden dolayı trafik sigortasının yenilenmesi gerektiğini bir ben mi biliyorum, ikinci el motorunu satan arkadaşların bundan haberi yok mu, bu bir çelişki midir?? Yani motorun sıfır ayarında 1 aylık 2 aylık olup olmaması hiç önemli değil ben bu motoru noterden devredince paşa paşa yeniden trafik sigortası ödemek zorunda mıyım değil miyim? Benim bildiğim ödenmesi gerekiyor...


Bu nedenden dolayı ikinci el eğer aksesuarları ciddi anlamda etkileyici olmayan bir ikinci el motor almaktansa her halükarda pahalı bile olsa bir sıfır araç ve beraberinde aksesuar almak daha iyi bir fikir midir?

Neyse konu dağınıp uzamasın daha fazla...Bana acilen motosiklet lazım, normal kredi kartı var kullanmak istemiyorum, ayrıca bir finans kurumundan talep ettim onaylandı onu bekliyorum..... yani bir hafta içinde bir motor almak istiyorum.... bu süre zarfında bana ciddi olarak ama ciddi ciddi yardım edin...

SON OLARAK
Bütçeme (baklavası dahil), boyuma, yaşıma, saçıma başıma, kiloma, kullanış amacıma uygun olarak tavsiye edebileceğiniz hangi tür hangi marka motosiklettir... Sıfır mıdır ikinci el midir?

Honda ise şu bayiiye git, yamaha ise şurdan al, şu abiye benim selamımı ver elini öp indirim yapar gibi net kesin tavsiyelerinizi bekliyorum..
Bu yazıyı okuyup ta benim tam istediğim -ne istediğimi halen bilmiyorum ya neyse- motor kendisinde satılık olanlar bana ulaşabilir... ilgi ve alakalarınızı bekliyorum.



Hoşçakalın..

Motosikletlerin Yedek Benzin Depolarının Çalışma Şekli

Öncelikle şu bilinmelidir ki: Yedek benzin deposu denen şey motosiklet’te yeni olan arkadaşların genel olarak yaptığı motosikletin benzin deposunun dışında sanki ayrıca bir depo daha varmış gibi düşünmeleridir. Motosikletlerde bir adet benzin deposu bulunur. Yedek ve asıl olarak iki ayrı depo bulunmaz. Depo içinde depo bulunmaz...

Görsel olarak akılda kalması adına daha etkili olacağı için bu konuyu bir şekil ve çizim ile göstermek gerekmekte:

Aşağıdaki çizimde deponun çalışma düzeneği hakkında yeterli bilgiye sahip olabilirsiniz.
Çizimde ok ile gösterilen biri uzun diğeri kısa olan uçlar boru şeklinde yakıt çıkışlarıdır. Mavi tonda gösterilen bölge yedek yakıt sınırı olarak düşünülebilir. Kırmızı olan bölge ise hiçbir şartta kullanılamaz olan yakıt miktarıdır. Mavi bölüm üzerinde renklendirilmeyen beyaz bölge ise motosikletinizdeki normal depo yakıt durumunu gösterir.






Bu şekillerden de anlaşılacağı üzere ayrı bir yedek depo yoktur. Su şişelerine doldurulup arka çantada zulalanmadığı müddetçe üretilen bütün motosikletlerin tek bir yakıt deposu vardır. Bu yakıt deposu da sürücünün ön tarafında selenin hemen önünde sele ile gidon arasında bulunan üzerinde depo kapağının bulunduğu metal veya plastik malzemeden yapılan büyük parçadır.

Peki depo tek ise yedek depo ne işe yarar. Nasıl kullanılır.
Yedek depo musluğu bulunan motosikletlerde genellikle dünya standartlarında 3 konum şekli bulunur.
Bunlar Off (Kapalı), On (Açık) ve Reserve (Yedek)

Off (Kapalı) Konum: Depodan karbüratöre yakıt akışını keser ve motoru uzun bir süre örneğin en az birkaç gün ve daha fazlası durumlarda kullanılabilir. Bu konumu yukarıdaki şekle tatbik edecek olursak Bu durumda vananın uzun ucu arka tarafa doğru durur bir konuma karşılık gelir.

On (Açık) Konum: Normal kullanım ve sürüş için gereken konumdur. Bu konumda depoda bulunan yakıtın  şekle göre üst kısımdan genelde %80-85’lik bir bölümü kullanımdadır. Bu konumda vananın ve mandalın uzun ucunun aşağıya doğru duruma karşılık gelir.

Reserve (Yedek) Konum: Bu durum ise depo içinde kalan son &15, 20’lik yakıtın kullanımına izin verir. En başta denildiği gibi bu ayrı bir depo ya da depo içinde ayrı bir bölüm değil sadece ayrı bir kamış ve tüptür. Sürüş esnasında yakıtın on durumunda iken kullanılabilecek kısmı bitince yakıtsız kalıp durması veya yol kenarına, duraklara çekip uğraşacağınız ve zorluk yaşayacığınız, tehlikeleri bertaraf etmeniz gereken durumlarda sürüş anında reserve konumuna getirerek yolunuza devam etmeniz ve en yakın yerde yakıt ikmali yapmanız için düşünülmüş bir konumdur.

Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta da şudur ki: Reserve durumunda devam ettikten bir müddet sonra yakıt alınıp depo doldurulduğunde tekrar depoyu tekrar On (Açık) konumuna getirmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde Reserve konumunda unutulan bir depo ile sürüşe devam edildiğinde reserve konumundaki yakıt ta farkında olmadan bittiğinde sizi uyaran bir konum kalmaz ve yakıtsız kalabilirsiniz.
Motorunuzun On (Açık) durumunda iken sürüş anında teklediğini ve motorun sıkıntı çektiğini anlayarak hemen Reserve (Yedek) konumuna getirebilirsiniz.